Nem dobom a szemetem a tengerbe!

 áradáskicsi

Háztartás tisztán és egyszerűen

Régóta foglalkoztat a kérdés, hogyan változtathatnám az életmódomat egyre fenntarthatóbbá? Évek óta száműztem a vegyszereket a háztartásomból. Magam készítem a mosószereket, öblítőt, tisztítószereket biológiailag lebomló, természetes alapanyagokból. A kozmetikumokat, tisztálkodási szereket is minőségi, természetes termékekre váltottuk, hála a Forevernek. 

Természetesen a Foreverrel

Van kiskertem, ahol igyekszem sokféle zöldséget, gyümölcsöt termeszteni, gyűjtöm az esővizet. Télen lelkesen etetem a madarakat és odúkat is tettem ki a kertünkbe. Energiatakarékos izzókat használunk a lakásban. Kevés, jó minőségű ruhát vásárolok, és otthonos vagyok a használtruha boltokban is. Kerékpárral járok a városban, és lassan minden háztartási gépünk jobb energia besorolásúra cserélődik.  Szelektíven válogatjuk a háztartási szemetet, komposztálom, amit lehet.

talicska

Némi önelégültséggel hátradőltem és úgy éreztem ez már a zöld mennyország! Aztán elkezdtek kellemetlenül érinteni a tengerek műanyag szennyezettségéről érkező hírek. Biztosan te is láttál a neten műanyagba szorult állatokról, a lenyelt plasztik szeméttől elpusztult tengeri élőlényekről keringő képeket. Ezt még elhessegettem az "én támogatom az újrahasznosítást" gondolattal. 

Végül jött a mikro műanyag szennyezés híre, amire nem voltam felkészülve. Azt hogyan védem ki, hogy az általam használt műanyagok apró elemekre szétesve akár a hazai vizeket, ivóvízbázist is szennyezik? Elég a műszálas ruhák mosása során leszakadó műszálakra gondolni, amit naponta végzünk. Hiába esik át a víztisztáson a kiengedett szennyvíz, a csapból folyó ivóvizünk is tartalmazhatja ezeket a mikro műanyagokat. Végső soron műanyaggal szennyezetté válik a talaj, az ivóvizünk, a táplálékunk. Kijózanító, hogy egyre gyorsabban pusztul a környezetünk és nem megoldás az iparra, mezőgazdaságra mutogatni, be kell látnunk, hogy egyénenként tehetünk a legtöbbet.

hordószemét

Akciókat szervezünk a környezetünk   megtisztítására. Most volt egy "sikeres" Te   szedd! hulladékgyűjtés a közeli Tisza ártéren.   Az idézőjel a rengeteg szemétre utal, amit az   áradó víz hoz magával, vagy az erre járók   kezéből esik ki. Hálás vagyok annak a   maroknyi  lelkes embernek, akikel együtt   megtisztítottuk ezt a néhány kilométeres   szakaszt. De mi lesz a többivel?

szemetes 

 Változtathatok? Gondolkodj el, kérlek te is: hol tartasz most és mit tehetnél még?

Úgy döntöttem, kihívás elé állítom magam: STOP a műanyagoknak! Fokozatosan igyekszem kiszorítani a lehető legtöbb műanyagot a háztartásomból. Van kedved megismerkedni a lehetőségekkel? Neked milyen bevált ötleteid vannak?

stop műanyag

Írdmeg nekünk, szívesen megosztjuk barátainkkal!

Blog bejegyzésünk ezzel a témával, hamarosan folytatódik.

Küldetésünk

Olyan világlátást, életmódot, hosszú távú elköteleződést képviselünk, amely garanciája az egyéni kiteljesedésnek, közösségi értékeknek. Emberi kapcsolatokat, bizalmat, kötődést építünk.
Légy csoportunk része, köss új barátságokat, fedezzük fel együtt, hogyan lehetsz testben és lélekben egész, és önbizalommal teli!

Változz és változtass velünk!

Kapcsolat

Kérdéseddel, észrevételeddel kérjük írj nekünk!

Ügyfélszolgálatunkat itt érheted el.

Hétköznap 9-16 óráig hívd a +36-70/413-5656 telefonszámot.

Keress minket itt is:

image4 image1 image3 image2